Thursday, March 25, 2010

kerabu

Bahan-bahan :

1 ekor ikan kerapu berat anggaran 500 gm

**dikisar halus
2 ulas bawang merah
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 biji tomato
1 biji cili merah
2 tangkai cili padi

2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan namphla
sedikit sayuran seperti karot, bunga kobis dan jagung muda
1/2 biji epal fuji didadu kecil
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara - cara:

1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng ikan hingga separa garing. Letakkan dalam pinggan besar. ketepikan dahulu.

2. Ambil 3 sudu besar minyak gorengan tadi dan panaskan di dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. (3-5 minit)

3. Masukkan sos cili, 1/2 cawan air, sos ikan, dan sayuran termasuk epal yang didadu.

4. Biarkan mendidih dan sayur lembut.

5. Masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau rata dan tutup api.

6. Tuang kuah ke atas ikan dan sedia dinikmati panas-panas.


Saiz hidangan : 5 orang

No comments:

Post a Comment

PENGIKUT BLOG INI...

AGAR-AGAR UKIR ZANZAUYAH: RM65 SATU SET

AGAR-AGAR UKIR ZANZAUYAH: RM65 SATU SET