Bahan-bahan :
1 ekor ikan kerapu berat anggaran 500 gm
**dikisar halus
2 ulas bawang merah
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 biji tomato
1 biji cili merah
2 tangkai cili padi
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 biji tomato
1 biji cili merah
2 tangkai cili padi
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan namphla
sedikit sayuran seperti karot, bunga kobis dan jagung muda
1/2 biji epal fuji didadu kecil
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Cara - cara:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. Goreng ikan hingga separa garing. Letakkan dalam pinggan besar. ketepikan dahulu.
2. Ambil 3 sudu besar minyak gorengan tadi dan panaskan di dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. (3-5 minit)
4. Biarkan mendidih dan sayur lembut.
5. Masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau rata dan tutup api.
6. Tuang kuah ke atas ikan dan sedia dinikmati panas-panas.
Saiz hidangan : 5 orang
No comments:
Post a Comment