Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 16
400gm santan
12 biji cili kering direndanm dan dikisar*
3 ulas bawang besar(2 biji dikisar)*
8 ulas bawang putih(3 ulas dihiris dan 5 dikisar)*
1 inci halia(1/2 dikisar dan selebihnya dihiris)
2 inci lengkuas( sama spt di atas)
RM2 kerisik
3 helai daun kunyit sederhana(dihiris)
6 btg serai (3 dihiris halus dan 3 dikisar)
1/2 inci kunyit hidup *
2 keping asam keping
1/2 sudu secukup rasa
Masukkan ayam ke dalam kuali bersama semua bahan yang dikisar,santan,secawan air.
Apabila mendidih ,kacau perlahan,masukkan kerisik,asam keping.Setelah kuah pekat masukkan
daun kunyit yang dihiris.Jangan lupa masukkan sesudu kecil garam dan secukup rasa. Tambah mengikut cita rasa anda. S elamat mencuba.
No comments:
Post a Comment