RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
- >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
- 1/2 tin susu cair FN (200ml)
- 70gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 3 bj kuning telur
- 140gm tepung gandum
- 70 gm gula kastor
- 3 bj kuning telur
- 135ml air biasa
- 1 sudu teh baking powder
- 45ml minyak msk@butter cair
- 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
- 6 bj putih telur
- 70gm gula kastor
- 1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara
- Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
- Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
- Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
- Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
- Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
- Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
- Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
No comments:
Post a Comment