Semasa kecil dahulu penjan ubilah makanan yang sering dijamah setiap hujung minggu. Anak-anak zaman ini perlu diajar untuk makan makanan tradisional ini kerana jika tidak tiadalah generasi pelapis yang mencintai penjan ubi. Bukan susah nak buat,rebus ubi yang dipotong dadu hingga empuk,air rebusan jangan dibuang lalu dimasukkan 3/4 cawan gula pasir dan 3/4 cawan gula merah. Masukkan daun pandan semasa merebus tadi. Kacau perlahan-lahan dan apabila sebati,tutuplah api. Sejukkan dan penjan ubi kayu siap dimakan. Resepi ini menggunakan 1 kg ubi kayu.
Sunday, October 17, 2010
NOSTALGIA APABILA MAKAN PENJAN UBI
Semasa kecil dahulu penjan ubilah makanan yang sering dijamah setiap hujung minggu. Anak-anak zaman ini perlu diajar untuk makan makanan tradisional ini kerana jika tidak tiadalah generasi pelapis yang mencintai penjan ubi. Bukan susah nak buat,rebus ubi yang dipotong dadu hingga empuk,air rebusan jangan dibuang lalu dimasukkan 3/4 cawan gula pasir dan 3/4 cawan gula merah. Masukkan daun pandan semasa merebus tadi. Kacau perlahan-lahan dan apabila sebati,tutuplah api. Sejukkan dan penjan ubi kayu siap dimakan. Resepi ini menggunakan 1 kg ubi kayu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment